Mielenilmaus ja energiankulutus

Tänään 18.9.2015 on yleislakkoonkin joissain puheissa verrattu mielenilmauspäivä, jonka aikana osa kansasta osoittaa mieltä palkkoihin koostuvia säästöjä vastaan jättäytymällä pois töistä. Miten mielenilmaus näkyy sähköjärjestelmässä?

Sähkönkulutus on mielenilmausta edeltävänä yönä Suomessa tippunut perjantaiaamuna jopa yli 2000  MWh/h siitä tasosta, millä se on ollut muina päivinä samalla viikolla  samaan kellonaikaan. Pudotus sähkönkulutuksessa on merkittävä. Lämpötila on perjantaina aavistuksen korkeammalla tasolla kuin mitä alkuviikosta on ollut, ja sää nyt perjantaina on sateinen. Pudotus ei selitys säätilamuutoksilla.  Pudotuksen taustalla on ainakin se, että teollisuusprosesseja on yön aikana ajettu alas. Mahdollisesti  esimerkiksi myös se näkyy sähkönkulutuksessa, mikäli tavanomaisesta poiketen osa palvelurakennuksista ei ole tänään käytössä.

Sähkönkulutus Suomessa ma 14.9. – pe 18.9. klo 12.

Ainakin energiaa mielenilmaus siis näyttäisi säästävän. Sähkönkulutuksen kehitystä voi seurata Fingridin sivustolta.

(Julkaistu alunperin 18.9.2015 noin klo 9. Tekstiä on muokattu hieman sen jälkeen ja kuva on päivitetty 18.9. noin klo 13 uudempien kulutustietojen mukaiseksi. Helsingin Sanomat julkaisi asiasta uutisen ”Mielenilmaus laski sähkön kulutusta” 18.9. klo 11:43 sen jälkeen, kun olin lähettänyt HS:n toimitukselle uutisvinkkinä linkin tähän blogikirjoitukseen. Uutisen journalistista lähdettä HS ei uutisessaan maininnut.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *