Virtuaalivoimalaitos lämminvesivaraajista

Fortum julkaisi hiljattain tiedotteen, jossa se kertoi, että

”Fortum on aloittanut kokeilun, jossa rakennetaan yhdessä asiakkaiden kanssa kysyntäjoustoon perustuva uraauurtava virtuaalivoimalaitos. Fortum kokoaa noin 70 omakotitaloasiakkaan lämminvesivaraajista yhteensä yli 100 kilowatin virtuaalivoimalaitoksen. Tämän voimalaitoksen kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridille sähköjärjestelmän jatkuvan tehotasapainon ylläpitämiseen.”

Ideana on siis se, että useiden kotitalouksien lämminvesivaraajien tehoja kootaan yhteen niin, että tarvittaessa niistä monia voidaan pitää päällä yhtä aikaa, tai että niitä voidaan ottaa pois yhtä aikaa niin, että muodostuu yhteensä yli 100 kilowatin kapasiteetti, jota puolestaan voidaan myydä tehotasapainon ylläpitämiseen. Kyse on kokonaisuuden kannalta varsin pienestä kapasiteetista. Perinteisesti Fingridille on myyty paljon isompia kapasiteetteja kerrallaan.

Toistaiseksi kotitalouksilla on ollut mahdollisuus jonkinlaisiin taloudellisiin etuihin sähkön käytön ajoitustensa muutosten kautta sitä kautta, että esimerkiksi lämminvesivaraajien toimintaa on voitu ajoittaa sellaisille tunneille vuorokauden aikana, joina sähkön hinta on ollut sinä päivänä muita tunteja edullisempaa. Taloudelliset hyödyt ovat Elspot-markkinoilla olleet kuitenkin selvitysten mukaan varsin pienehköjä verrattuna siihen, mitä esimerkiksi säätösähkömarkkinoilla tai taajuusohjatun häiriöreservin kautta joustoreserveistä maksetaan.

Välttämättä Fortumin pilottiprojekti ei vielä ole taloudellisesti erityisen kannattava, mutta se on kuitenkin yksi kokeilu kohti suuntaa, jossa kiinteistöt – ja jopa kotitalouskiinteistöt – voivat myös toimia sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan muita vaihteluita tasapainottavana tekijänä sen sijaan, että kysyntää ja tarjontaa painotetettaisiin lähinnä sähköntuotannon joustattamisen kautta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *